jump to navigation

Scurtmetraj românesc premiat cu Ursul de Aur la Berlin Februarie 13, 2008

Posted by MoshutZu in Stiri.
trackback

Filmul românesc „O zi bună de plajă” de Bogdan Mustaţă a primit marţi cel mai important premiu pentru scurtmetraj al celei de-a 58-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, Ursul de Aur, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Filmul de 10 minute, realizat după un scenariu de Cătălin Mitulescu, îi are în centru pe trei puşti delincvenţi care sechestrează un şofer de dubă şi o prostituată şi-i duc pe o plajă.

Actorii au fost luaţi dintr-o închisoare de minori şi din centre de plasament din Bucureşti. Preproducţia a început în martie 2007, iar filmările au avut loc în iunie, pe litoral, şi au durat cinci zile.

Scenariul a fost respins la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2005, dar a primit finanţare în sesiunea din 2006.

Juriul competiţiei de scurtmetraje de la Berlinală, din care fac parte producătoarea Ada Solomon din România, actorul şi regizorul francez Marc Barbé şi tânăra actriţă germană Laura Tonke, au ales filmul lui Mustaţă din 11 care au concurat pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint, alese la rândul lor din 29 de scurtmetraje înscrise în festival. Printre cele 29 s-a numărat şi un alt film românesc, „Târziu” de Paul Negoescu, care nu a fost însă eligibil pentru premiu.

„O zi bună de plajă ridică mai degrabă probleme decât să aducă soluţii, într-un mod foarte precis şi impredictibil”, se arată în motivaţia juriului festivalului. „Considerăm că este una dintre cele mai preţioase calităţi ca un film să rămână cu tine şi după ce genericul s-a sfârşit.”

Ursul de Argint a fost acordat scurtmetrajului „Udedh bun” al regizorului indian Siddharth Sinha, premiul UIP a revenit peliculei „Frankie” de Darren Thornton din Irlanda iar DAAD Short Film Prize, filmului „B teme” de Olga Popova din Rusia.

Juriul a mai acordat două menţiuni soeciale, pentru „Superfície” de Rui Xavier şi scurtmetrajul de animaţie „RGB XYZ” de David OReilly.

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: