jump to navigation

Luna s-a desprins din Terra, din cauza unei coliziuni cu un corp ceresc Ianuarie 20, 2008

Posted by MoshutZu in Diferite.
trackback

Luna s-a nascut la 62 de milioane de ani dupa formarea sistemului solar, care are o vechime de 4,567 miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.

Satelitul Pamantului a luat nastere in urma ciocnirii Terrei cu un corp ceresc de dimensiunea planetei Marte. Se presupune ca initial, Luna avea o forma neregulata, dar in urma evolutiei si a miscarii sale de rotatie, a capatat forma actuala de sferoid.

O echipa de la Universitatea tehnica din Zurich, Elvetia, si una de la Institutul de mineralogie din Koln, Germania, au efectuat masuratori ale izotopilor de tungsten care au permis stabilirea faptului ca Terra si satelitul sau, Luna, s-au desprins una de cealalta la 52 – 152 de milioane de ani de la formarea sistemului solar.

Cercetatorii au mai constatat ca proportia celor doi izotopi de tungsten este aceeasi atat in mantaua terestra cat si in cea lunara.

Exista si alte teorii cu privire la aparitia Lunii. O alternativa ar fi ca Luna a trecut prea aproape de Pamant si a fost atrasa de campul gravitational al acestuia si a ramas pe orbita. Alta teorie ar fi aceea ca Pamantul a avut initial inele, care cu timpul s-au unit si au format Luna.

Sursa: Nature Magazin

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: