jump to navigation

SUA, din ce in ce mai multe probleme ianuarie 17, 2008

Posted by MoshutZu in Stiri, Stiri din afara.
trackback

Mari banci private americane apeleaza la fonduri de stat straine pentru a-si acoperi gaurile.

Fondurile guvernamentale din Asia si Orientul Mijlociu investesc banii populatiei in marile banci americane aflate in cadere libera dupa criza de lichiditati din sectorul financiar mondial.

 Citigroup si Merrill Lynch, doua dintre cele mai importante banci americane, au apelat la fonduri guvernamentale straine pentru o actiune de finantare fara precedent, anuntand ca vor atrage capital in valoare totala de 21,1 mld. dolari (14,2 mld. euro), in principal din afara SUA, pentru a-si consolida portofoliile devastate de criza sectorului american al creditelor ipotecare riscante (subprime), scrie Financial Times.

Prin atragerea capitalului public, operatiunea seamana cu ceea ce s-a intamplat in Romania acum 10 ani prin preluarea la bugetul de stat a pierderilor Bancorex, de 2 mld. $.

Citigroup va atrage 14,5 mld. dolari (9,7 mld. euro), in timp ce Merrill Lynch 6,6 mld.

dolari (4,4 mld. euro), in mare parte din partea unor investitori privati si guverne din Orientul Mijlociu si Asia, reprezentand cel mai mare transfer de capital din strainatate catre banci americane realizat vreodata.

Operatiunea ar putea genera presiuni din partea politicienilor americani preocupati de influenta externa asupra bancilor.

Pana marti, banca elvetiana UBS obtinuse 11,9 mld. dolari (8 mld. euro) din partea unui fond de investitii controlat de guvernul din Singapore si a unor investitori din Orientul Mijlociu, Citi atrasese 7,5 mld. dolari de la Abu Dhabi Investment Authority, Morgan Stanley primise 5 mld. dolari de la China Investment Corporation si Barclays – 5 mld. dolari de la China Development Bank si Temasek Holdings din Singapore.

Fondul guvernului din Singapore va investi 6,88 mld. dolari in Citi. Printre alti investitori ce finanteaza Citi se numara Kuwait Investment Authority; Printul Alwaleed bin Talal, unul dintre cei mai mari actionari ai Citi si Sandy Weill, fost CEO.

Vikram Pandit, noul CEO al Citi, a spus ca prin operatiunile atat de ample de atragere de fonduri banca doreste sa se asigure ca este in continuare bine capitalizata pentru a putea face fata chiar si unui declin semnificativ al economiei americane.

John Thain, care a preluat conducerea Merrill in urma crizei subprime, a declarat ca prin intermediul acestor tranzactii banca se va asigura ca este bine capitalizata.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: