jump to navigation

Guvernul Italiei renunţă la decretul de expulzare decembrie 23, 2007

Posted by MoshutZu in Stiri.
trackback
Guvernul Italiei a retras din parlament aşa-numitul decret al expulzărilor, dar nu a renunţat complet la el.

În şedinţa Consiliului de Ministi din 28 decembrie urmează să fie aprobată o nouă formă a acestui decret, emis iniţial de cabinetul Prodi în luna noiembrie, pe fondul indignarii opiniei publice faţă de infracţiunile puse pe seama imigranţilor în general şi în special faţă de uciderea unei femei italiene, pentru care e pus sub acuzare un cetatean român.

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Vannino Chiti, a anunţat decizia luata de guvern la Camera Deputaţilor, unde decretul-lege, intrat în vigoare pe 1 noiembrie, trebuia ratificat pentru a putea rămâne valabil după 1 ianuarie.

Eroare de redactare

Zvonurile tot mai insistente care circulau marţi, că guvernul ar putea fi pe punctul de a retrage acest decret, au fost astfel confirmate, şi s-a lămurit se pare care a fost şi motivul, după a declarat la BBC România deputata ecologistă Tana de Zulueta.

“Atunci când a fost amendat în Senat, în decret a apărut o eroare foarte serioasă de redactare, care abroga involuntar actuala legislaţie anti-discriminare. Iar preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, i-a spus clar guvernului că nu poate promulga decretul când îi va fi prezentat spre ratificare, pentru că nu îşi poate semnătura pe un decret care anulează o parte din legislaţia existentă”.

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul a declarat că guvernul va relua în dezbatere subiectul în data de 28 decembrie când intenţionează să adopte un nou decret-lege.

Preşedintele Napolitano avertizase că nu va promulga legea

Vechea formă trecuse la limită în Senat, unde guvernul Italiei îşi asumase răspunderea, pe 6 decembrie, reuşind să supravieţuiască la limită unui vot de încredere.

Acum, după cum spune colaboratoarea noastră la Roma, Dana Enulescu, opoziţia de centru dreapta l-a felicitat pe preşedintele Napolitano, care a refuzat să semneze.

Liga Nordului cere demisia ministrului de interne Giuliano Amato.

Ministrul de interne Amato a spus că-şi va da demisia dacă Parlamentul nu va aproba până în februarie 2008 alte măsuri în favoarea expulzărilor.

Vice-ministrul de interne Marcella Lucidi a declarat însă: „Va trebui să asigurăm continuitatea expulzărilor”.

Un nou decret

Primarul Romei, Veltroni, a spus ca va fi prezentat un nou decret, indispensabil pentru securitatea cetăţenilor de la Roma şi din celelalte mari oraşe ale Italiei.

Acest al doilea decret-lege va trebui din nou să fie aprobat de Parlament, în termen de 60 de zile, deci până la sfârşitul lunii februarie 2008.

Opoziţia de centru dreapta susţine că primii 40 de români expulzaţi din Italia în luna noiembrie se vor putea întoarce în Peninsulă.

Acest lucru a provocat polemici politice. Opoziţia a criticat grava greşeală a guvernului de centru stânga, pe care l-a definit incapabil să guverneze Italia şi să asigure securitatea cetăţenilor italieni.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: