jump to navigation

Este posibilă existenţa gheţarilor activi pe Marte? decembrie 23, 2007

Posted by MoshutZu in Stiri.
trackback
Pe Marte ar putea exista un gheţar activ! Descoperirea a fost anunţată de către specialiştii Agenţiei Spaţiale Europene care analizează informaţiile culese de către nava Mars Express.

Cercetătorii au identificat într-una dintre fotografii o structură care pe Pământ este caracteristică numai gheţarilor aflaţi în activitate.

Pentru a avea confirmarea existenţei unui gheţar activ pe Marte, cercetătorii aşteaptă ca nava spaţială să mai treacă pe deasupra zonei unde există această structură, ceea ce se va întâmpla de mai multe ori în următoarele luni. Atunci cercetătorii vor putea afla dacă structura studiată este alcătuită din apă.

Nu este primul gheţar descoperit pe planeta vecină. Imagini mai vechi au scos în evidenţă urmele săpate în sol de gheţari vechi, cu vârste de mai multe milioane de ani.

Dar dacă analizele chimice vor confirma imaginile, ar fi vorba despre primul gheţar activ, cu vârste de cel mult câteva zeci de mii de ani.

Iar acest lucru ar însemna că apa îngheţată ar fi putut ţâşni la suprafaţă din zone mai adânci ale planetei, acolo unde cercetătorii bănuiesc că ar exista microorganisme vii.

Există unii cercetători care bănuiesc că apa gheţarilor ar fi de fapt strânsă în urma ninsorilor marţiene. Dar autorii descoperirii nu sunt de acord. Ei spun că pe Marte precipitaţiile sunt mult prea rare pentru a forma gheţari.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: